Meme Büyütme Estetiği

Meme Büyütme Estetiği
Estetik Ameliyatlar

Meme büyütme estetiği nedir?

Meme büyütme, estetik cerrahi kliniklerinde estetik operasyonların oldukça büyük bir kısmını oluşturan bir operasyon grubudur. Memenin boyutunu arttırmak için meme implantları (silikonlar) veya hastanın kendi yağının memeye transferi işlemlerine verilen ortak bir addır. Günümüzde kolaylıkla ve kısa sürede yapılabilmekte, sadece 1 gün hastane yatışı gerektirmektedir. Gebelik ve kilo verme sonrası meme volümünün kaybının giderilmesinde veya memenin şeklinin ve yapısının düzeltilmesi için de uygulanmaktadır.

Silikon meme implantları son yıllarda daha da geliştirilmiştir. Daha hafif formları da artık piyasadadır.  Silikon implantlar vücuda yapışmayan, sağlam ve dayanıklı yapıda üretildiği için vücuda yayılmayan, alerjik olmayan, kanser yapmayan, darbelere dirençli yapıda oldukları için uzun yıllardır güvenle kullanılmaktadır. Ayrıca bu silikonlara dokunulduğunda memeye benzer bir his ve yapıda olması, kişiye çok farklı yabancı bir doku hissi vermemesi, sınırlarının bariz olmaması da gerekir.

Meme büyütme estetiği kimler için uygundur?

  • Fiziksel olarak sağlıklı olan
  • Gebelik ve emzirme döneminde olmayan
  • Memelerinin her ikisinin küçük veya birisinin diğerine göre asimetrik olmasından yakınanlar
  • Memeleri tam olarak gelişenler
  • Hamilelik, kilo verme veya yaşlanma sonrası memelerinin sarktığından, volüm kaybettiğinden veya şeklinin bozulduğundan yakınanlar
  • Memelerinin üst kısmının boş olduğundan şikayetçi olanlar
  • Bir veya iki memesinin tam gelişmemiş veya sarkık olduğundan yakınan kişiler meme büyütme operasyonu için uygun olan kimselerdir.

Meme büyütme estetiğinde kullanılan implantların özellikleri nelerdir?

Meme büyütme ameliyatlarında silikon protezler kullanılmaktadır. Bu protezlerin yapısı iki tabakadan oluşmaktadır. Dış kısmında daha sert, darbelere dirençli silikon bir tabaka, iç kısımda ise akıcı bir silikon yapıdan oluşmaktadır.

Silikon implantların iki farklı türü vardır. Anatomik ve yuvarlak. Yuvarlak olanlarda taban kısmı yuvarlak, şekil olarak da oval biçimdedir. Anatomik implantlarda ise damla biçiminde bir yapı vardır. İmplantın projeksiyon mesafesi ise tabanı ile meme ucu arasındaki mesafenin ölçülmesi ile bulunur. Daha dik ve ön kısma doğru bir görünüm isteniyorsa projeksiyonu yüksek bir implant kullanılır. Ayrıca implantın düz veya pürtüklü yüzeyli olmak üzere çeşitleri vardır. Dokulu (textured) implantlarda kapsül reaksiyonu biraz daha fazladır. Yüzeyin mikro- poliüretan kaplı kılıf ile kaplandığı protezler de mevcuttur. Bundaki amaç oluşabilecek problemlerin azaltılmasıdır.

Meme implantı için operasyon öncesi çizimler yapılarak ne tür bir implantın tercih edileceği belirlenir. Hastanın mevcut meme dokusu, göğüs kafesi yapısı, memelerinin duruş şekli ve yapısı, ilave dikleştirme gerekip gerekmeyeceği, kas altı mı yapılacağı bu esnada belirlenir. Cerrahın deneyimi bu konuda çok önemlidir.

Yuvarlak mı damla protez mi tercih edileceği hastaya göre karar verilecek biraz da cerrahın deneyimi ve bu konudaki hasta tecrübesi ile ilişkilidir. Damla protezlerde dönme riski bir dezavantajdır. Zamanla protez dönebilir. Yuvarlak olanlarda bu durum gözlenmez.

İmplantlar için farklı üretici firmalar bulunmaktadır. ABD ve Avrupa menşeili üreticiler vardır. Kliniğimizde dünyada en çok kullanılan ve kabul görmüş, güvenilir implantları tercih etmekteyiz.

Sık Sorulan Sorular

Meme protezi ameliyatında silikon protezler nasıl yerleştiriliyor?

Silikon protezler cerrahın deneyimine göre aşağıdaki yerlerden konuluyor

  • En sık meme katlantısının altından
  • Meme başı (Areola) halkası alt kısmından
  • Koltuk altından

Ben sıklıkla meme katlantısının altından küçük bir kesi ile silikon implantı yerleştirmeyi tercih ediyorum. İyileşme daha hızlı oluyor ,ayrıca estetik olarak da kesi izi son derece küçük ve meme katlantısının altında kaldığı için hiç belli olmuyor.

Diğer bir durum silikonun hangi katmana konulacağıdır. Silikon yerleştirilirken farklı tabakalara yerleştirilebilir. Bunlar; kas üstü , kas zarı altına ve kas üzerine şeklindedir. Hastanın meme ve vücut özelliklerine göre cerrah bunu belirler ve operasyonda uygular.

Meme büyütme ameliyat süreci nasıldır?

Öncesinde hastaneye gitmiş, anestezi hekimince yapılmış olan tetkikleriniz görülmüş ve muayene olmuş durumdasınız. Gece 12’den sonra aç kalacak bir şey yiyip içmeyeceksiniz. Sabah aç karnına ameliyatın yapılacağı hastaneye gelerek yatış yapılacak ve önceden size rezerve edilmiş odanıza alınacaksınız. Damar yolunuz açılacak bir serum takılacak ve bekleyeceksiniz. Görevliler sizi alıp ameliyathaneye götürecek ve anestezi uzmanının güvenli ellerine teslim edileceksiniz. Genel anestezi ile tüm operasyon gerçekleştirilecek ve siz hiçbir ağrı duymayacaksınız.

            Ameliyat yaklaşık 1 saat sürecek ve kısa bir derlenmeden sonra odanıza götürüleceksiniz. Tam olarak kendinize geldiğinizde ilk başta ağrınız olmasa da anestezi etkisinin geçmesi ile bir miktar ağrınız olabileceği için bunu önleyecek ağrı kesiciler özel sistemlerle damardan size verilecek ve ağrısız bir gece geçirmeniz sağlanacaktır. Kendinize geldiğinizde ameliyat salonunda size giydirlmiş özel bir sutyen üzerinizde olacak. Bunu ilk 1 ay kullanmalısınız. Ameliyat sonrası genellikle dren kullanmıyoruz ama bazı durumlarda gerekli olabilir ve 1-2 gün kalabilir. 6-8 saat sonra sıvı gıdalarla başlayarak ağızdan gıda alabilirsiniz. Damar yolunuz açık olduğu için size ağrı kesiciler ve antibiyotikler verilecek. Rahat etmeniz için gerekli koşullar sağlanacak,1 gece hastanede misafir olduktan sonra ertesi sabah tarafımdan kontrol edilerek, reçeteniz düzenlenecek ne yapmanız ve ne yapmamanız konusunda bilgilendirildikten sonra evinize ya da kaldığınız otele gideceksiniz.

Meme büyütme ameliyatı sonrası süreç nasıl işler?

Meme büyütme ameliyatı süreç olarak gayet rahat bir operasyondur. Genel anestezi tercih edilir. Protez genelde meme altından yaklaşık 4 cm’lik bir kesiden konulur. Bazı durumlarda meme başı çevresinden ya da koltuk altından yerleştirilebilir. Dikişleri kendinden eriyebilen yapıda tercih ettiğimiz için ameliyat sonrası dikişleri aldırmak gibi bir durum da yoktur.

Ameliyattan sonra kısa bir derlenme sonrası odanıza alınacaksınız. Kendinize geldikten sonra genelde ağrınız olmayacaktır. Kolunuzda ameliyat esnasında açılan bir damar yolu ve buna takılı olan serum olacaktır. Damar yolunuzdan uygun koruyucu antibiyotikler ve ağrı kesici ve ödem azaltıcı ilaçlar verilecektir. Genel anestezi aldığınız için 6 saat sonra su ve sıvı gıda alımına başlanacak ve 1 gece hastanede kalacaksınız. Ertesi gün pansumanınız ve kontrolünüz yapılarak reçetenizle taburcu olacak ve 3. gün kliniğimizde kontrolünüz gerçekleştirilecektir. Ne zaman banyo yapacağınız size söylenecek. 1 hafta sonra dikkat ederek rahatlıkla yaptığınız işe dönebilirsiniz. İlk haftada omuz hareketleriniz kısıtlı olursa ağrı açısından fayda görürsünüz. Ayrıca memelerin üzerine ve yan yatmayı da ilk haftalarda önermiyoruz. 1 hafta sonra uçabilirsiniz. 1 ay boyunca yüzemezsiniz ,1,5 ay geçtikten sonra da spor yapıyorsanız devam edebilirsiniz. İlk 1 ayda cinsel ilişkide proteze dikkat etmelisiniz.

Meme büyütme ameliyatı sonrası sütyen seçimi nasıl olmalıdır?

Meme protezi ameliyatı sonrasında “sporcu sutyeni” diye tabir edilen, destek yapısı olmayan, dikişleri az olan yani protezde herhangi bir olumsuzluk oluşturmayacak sutyenlerin ilk 6 hafta kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Sonrasında destek yapısı olan yani balenli sutyenlere geçiş yapılabilir.  Ameliyat sonrasında “cup size” denilen memenin büyüklük ölçüsü değişecektir. Bu; sutyen bedeniniz değişmeyecek A veya B cup ‘dan C ye geçeceksiniz demektir.

Meme büyütme ameliyatı emzirmeye engel midir?

Kullandığımız protezler sıvı silikon içermeyen, dış katmanları özel yapıda ve alerjik olmayan protezlerdir. Protezin içindeki silikon akışkan değildir. Hafızalı (Kohesive) özellikte olduğundan protez kesilse ya da delinse akıcı özellikte değildir. Vücudumuz implantın çevresini kapsül dediğimiz bir kılıfla sarar ve böylelikle arada bir doku daha olur.

Meme altından kesi ile yapılan bir meme protezi ameliyatından sonra, öncesinde emzirmeye engel olabilecek ilave bir durum yoksa emzirme etkilenmez. Çünkü meme dokusu üstte kalacaktır. Arada kapsül de vardır. Protez süt kanallarına zarar verme ve silikon da asla süte geçmez. Sadece meme başı çevresinden yapılan bir kesiden protez konulursa emzirmede bozulma, yetersizlik eğer süt kanallarına hasar verilirse, oluşabilecektir.

Meme büyütme ameliyatının riskleri nelerdir?

Anesteziye bağlı veya hastane ve diğer genel ameliyat sonrası risklerin yanı sıra operasyonun kendine ait ve genel bazı riskler de vardır. Bunlar şu şekilde özetlenebilir:

  • Alerjiler (ilaçlar, kan ürünleri, dikiş materyalleri ve diğer kullanılan ürünlere bağlı)

Kanama ve buna bağlı kan birikmesi (hematom)

  • Meme asimetrisi ve şekil bozukluğu
  • Sıvı birikimi (seroma)
  • Enfeksiyon
  • Yara izinde belirginleşme, hipertrofi, yara iyileşme bozuklukları
  • İmplant çevresinde oluşan kapsül kontraksiyonu
  • Meme başında hissizlik
  • İmplantın yerleşim bozukluğu
  • İmplant rüptürü
  • Nadir ve tam ispatlanmamış olsa da Meme İmplantı ile İlşkili Anaplastik Büyük Hücreli Lenfoma (BIA-ALCL)
Meme büyütme ameliyatı sonrası yatış pozisyonu nasıl olmalıdır?

Ameliyattan sonra protezleri korumak gerektiği için sırtüstü yatış önermekteyiz.  2 ay sonrasında hasta yan yatabilir.

Meme protezi hangi durumlarda çıkarılır?

Bazı durumlarda protezin çıkarılması gerekebilir. Çıkarıldıktan sonra tekrar isteniyorsa da en az 1 yıl geçmesi yeterlidir. Çıkarılma işleminin gerekli olduğu durumlar;

– Kişinin sonrasında protezi istememesi veya daha büyük -küçük protezin konulmasını istemesi

– Kapsül kontraksiyonu gelişmesi olarak sıralanabilir.

Kapsül kontraksiyonu nedir? Oluşur ise ne yapılır?

Konulan protezin etrafında bir kapsül oluşur. Bu yapı fizyolojik olarak vücudumuzun yabancı bir cisim olan silikon proteze karşı geliştirdiği bir yanıttır. Normal olarak oluşan bu kapsül yapısı bazı nedenlerden dolayı kalınlaşır ve büzülme (kontraksiyon) oluşturur ise o zaman memede şekil bozukluğu meydana getirebilir. Bunun son yıllarda “biofilm”denilen ameliyat esnasında silikon protez Oluşması genellikle ilk 1 yıldan sonra olur. %1-2 sıklıkta gözlenir. Bu kontraksiyonun dereceleri de vardır. İleri seviyelerde protezin çıkarılması gerekecektir.

Kapsül kontraksiyonunu önlemek veya riski azaltmak için neler yapılabilir?
  • Büyük protez riski arttırdığı için protez seçimine dikkat etmek
  • Ameliyata kanama, sonrasında hematom veya enfeksiyon riskini azaltıcı tedbirler almak. Bunlar; sigarayı operasyon öncesi kesmek veya azaltmak ya da kan sulandırıcı ilaçları kesmek, özenli bir kanama kontrolü ile ameliyatı gerçekleştirmek olarak özetlenebilir.
  • Ameliyatta biz cerrahları ilgilendiren bazı dikkat edilecek durumlar vardır. Bunlar pudrasız eldiven kullanımı, silikon protezin antibiyotikli solüsyon ile yıkanması, deneme silikon protezlerinin (sizer) fazla kullanılmaması, implantın kas altına yerleştirilmesi, steriliteye ve kanama kontrolüne azami dikkat gibi konulardır. Cerrahi deneyim ve özenin, titizliğin ve bilginin ne denli önemli olduğunu buradan anlayabilirsiniz.
Meme büyütme ameliyatı sonrası sarkma olabilir mi?

Bazı hastalarda meme öncesinden sarkık durumdadır. Bu hastalara dikleştirme de eklenmelidir. Cerrahın uygun teknik kullanması tecrübesi ve ameliyat öncesi hastayı etraflıca değerlendirmesi, doğru çizimleri yapması ve doğru ölçüde protezi belirleyerek doğru anatomik planda yerleştirmesi sarkmanın minimal olmasını sağlar. Zaten protez ameliyatlarından sonra güzel sonuçların alınması, hasta memnuniyeti ve cerrahi başarı birçok faktörün bir arada olduğu bir süreç sonunda gerçekleşir. Aynı protez kullanımı, aynı hastanede gerçekleştirme farklı ellerde farklı sonuçlar verir.

Meme büyütme ameliyatı sonrası iz kalır mı?

Meme altında kalacak şekilde çok küçük bir keşiden yapılan protez ameliyatında iz konusu genellikle problem oluşturmaz. Belirli bir süreden sonra başlanacak iz kremleri veya özel silikon ürünlerle izi azaltmak mümkündür.

Meme protezleri kanser yapar mı?

Meme protezleri ile kanser arasında net bir ilişki bulunamamıştır. Son yıllarda Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), protezlerin bazıları ile çok nadir bir bağışıklık sistemi kanseri olan büyük hücreli anaplastik lenfoma (ALCL) arasında bir ilişki olabileceğini bildirmiştir. Fakat bu konuda daha fazla çalışma yapılması gerekmektedir ve henüz tam olarak net değildir.

Dolgu ile meme büyütmek zararlı mıdır?

Kişinin kendi yağ dokusunun meme bölgesine verilerek büyütme işlemi zararsızdır. Güvenle kullanılan bir yöntemdir. Fakat farklı sentetik dolgu maddeleri ile yapılan büyütmelerde dolgu maddelerine karşı reaksiyon, granülom oluşturma, enfeksiyon ve farklı riskler riski bulunur. Problem oluştuğunda, dolgu maddesinin çıkarılması, ortamdan uzaklaştırılması veya eritilmesi de olanaksızdır. Kullanmadığımız ve önermediğimiz bir uygulamadır.

Şimdi randevu alın!

Sorularınız, randevu talepleriniz için aşağıdaki formdan bizimler iletişime geçebilir, randevu oluşturabilirsiniz.